Wednesday, November 4, 2020

Nasi Goreng Ikan

Pernah cuba rasa Nasi Goreng Ikan? Nasi Goreng Ikan ini kebiasaannya terkenal di negeri Terengganu, seperti mana yang kita  tahu Terengganu kaya dengan hasil laut yang menjadi sumber utama pendapatan penduduk di negeri Tersebut.  Jadi, tidak hairan lah kalau orang Terengganu sangat gemar dengan nasi goreng ikan ini.


Rupanya mungkin tak menarik selera anda kan?๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Kerana jangan menilai dari rupa nya, tapi nilai lah dari hasilnya


Resepi nya sangat mudah dan sedap!

Bahan-bahan;

  1. Nasi (anggaran 2-3 orang makan)
  2. Ikan Kembung/Sardin (atau apa2 jenis ikan) - 2 ekor
  3. Bawang putih - 2/3 ulas
  4. Cili padi - 2 tangkai
  5. sayur (Kacang panjang/buncis/sawi)
  6. Telur - 1 biji
  7. Kicap -2/3 sudu makan
  8. Gula -1 sudu makan (jangan penuh sangat)
  9. Garam - 1 sudu kecil (atau secukup rasa)
  10. Secukup Rasa (optional)
  11. Serbuk Kunyit
  12. Minyak masak
Cara Penyediaan;
  1. Gaul kan ikan bersama garam & serbuk kunyit 
  2. Panaskan minyak, dan goreng ikan sehingga masak, kemudian carikkan isi nya
  3. Gaul ikan yang telah hancur tadi bersama nasi
  4. Panaskan anggaran 3 sudu makan minyak, dan tumiskan bawang putih & cili padi
  5. Selepas naik bau & bawang putih kekuningan, masukkan telur seketika & sayur
  6. Masukkan nasi yang telah digaul, bersama kicap (2-3 sudu makan)
  7. perasakan dengan gula & garam, seta secukup rasa dan dah siap!
Nasi Goreng Ikan sedia untuk di makan. Selamat Mencuba!

Disclaimer: Ini adalah resepi turun temurun, maaf jika tidak menepati citarasa anda.



No comments:

Post a Comment

TTC : Pengalaman IUI dan Kos Rawatan

IUI adalah rawatan dimana sperm yang dibersihkan akan dimasukkan terus ke dalam rahim yang menghampiri tiub follipian. Rawatan ini dipanggil...